Elektrificatie HSC Cranes

RIWO ontwikkelt elektrische bouwkraan voor Japanse HSC Cranes

HSC Cranes is naar de Bauma in München geweest om onder meer de SCX800A-3 te presenteren. Een bijzondere kraan van Japanse makelij, met een sterk Oldenzaals tintje. Het afgelopen jaar stond deze kraan namelijk in de werkplaats van Riwo. Sterker nog: de kraan werd er vrijwel volledig gedemonteerd. En weer opgebouwd. Met als resultaat dezelfde look, maar een compleet andere inhoud. Riwo verving de oorspronkelijke dieselmotor namelijk door een elektrische aandrijving.

Een huzarenstukje, waar Operational Manager Constantijn Huls graag meer over vertelt. “We hebben dit gedaan samen met HSC Cranes, door steeds in nauw overleg met hun engineering in Japan te blijven. Zo konden we de kwaliteit van de hele machine blijven waarborgen. Samen met Hillcon Piling Equipment uit Beilen hebben we tegelijkertijd de elektrificatie van de HSCX1500GLS, machine gedaan. Zo ontstond een mooie driehoeksamenwerking, waarbij de expertises van alle partijen naar boven kwamen. Onze kwaliteit zit in de aandrijving, besturing en uiteindelijk ook in de ombouw en de mechanische ombouw. Maar we hoeven niet per se alles te doen, werken graag samen.”

Zoals wel vaker het geval is bij Riwo kwam de vraag via-via bij het Oldenzaalse bedrijf terecht. “Vaak hebben nieuwe klanten van bestaande relaties te horen gekregen bij een vraagstuk: daar moet je Riwo voor bellen. We hebben hier veel kennis in huis. Vanuit onze rol als system integrator zijn we van oudsher sterk in het combineren en integreren van kennis. Er is bij ons veel domeinkennis aanwezig, die we op verschillende markten toepassen. Dat is onze toegevoegde waarde: meedenken in oplossingen en het dan ook ontwikkelen en uitvoeren.”

Hitachi / Sumitomo-kwaliteit

“HSC Cranes komt voort uit de samensmelting van Hitachi Construction Machinery en Sumitomo Heavy Industries. Ze maken grote kranen voor de bouw- en constructiewereld. Rupskranen, geschikt voor ruig terrein. De kraan die wij hier hebben omgebouwd van diesel naar een elektrische aandrijving had een basisgiek van tien meter. Maar er kan een giek van zo’n zestig meter op.”

De kranen worden in Japan gebouwd, af-fabriek met een dieselmotor erin. Een groot deel blijft ook in Japan, maar een deel is bedoeld voor de export. “Japan is conservatiever. Ze zeggen: waarom zouden we nu een hele productielijn op- of omzetten naar elektrificatie? Voor de hele elektrische afzetmarkt naar Europa en de VS kunnen ze niet een hele lijn inrichten. Bovendien hebben ze de kennis nog niet, want ze weten dat Europa vooroploopt. Ze hébben de technologie wel, maar dan komt de kennis vooral uit Europa.”

“In Europa – en met name in Nederland – zijn we doel- en oplossingsgericht. We kijken gewoon wat er nodig is. Daar ontwikkelen en creëren we op. Dan heb je binnen een jaar zo’n machine staan. In Japan werken ze heel hard, maar ze hebben minder de drive om te elektrificeren, omdat het voor de hele markt nog niet echt nodig is.”

Vergelijkbare prestaties als diesel

Er waren natuurlijk wel wat randvoorwaarden. Zo mochten de afmetingen van de kraan niet veranderen. Met andere woorden: het accupakket, de elektromotor en de hele constructie moest passen in de bestaande dieselbehuizing. “En we wilden ook geen capaciteitsverlies. De kraan moest een shift van 8 tot 9 uur kunnen draaien. De uitdaging was dus eerst om te achterhalen hoeveel energie je daarvoor nodig hebt – en vervolgens hoe we dat in de machine kregen gepast. Hij moest uiteraard wel hetzelfde kunnen als een dieselmachine.”

Eigenlijk waren er twéé capaciteitsproblemen, of beter: -uitdagingen. “Het was echt millimeterwerk. Wat past waar? En is het daarna ook nog servicebaar? Want je kunt zo’n machine wel helemaal vol stoppen, maar er moet ook nog ruimte voor service, onderhoud en reparatie zijn.”

Volgens Huls maakt HSC Cranes ruim 300 van deze kranen per jaar. “Daarvan komen er maximaal 50 naar Europa. Een heel klein deel daarvan zullen geëlektrificeerd worden – we gaan nu uit van 3 tot 5 jaarlijks. Al zal dat op termijn natuurlijk meer worden. We hebben dit nu op projectbasis gedaan. De ambitie is er om in serie te gaan werken. Daarvoor ontwerpen we een kit, zodat we het engineeringscomponent laag kunnen houden. De fabrikant zal ze op termijn waarschijnlijk zelf gaan bouwen, dan zullen wij de nazorg blijven doen.”

Bouwen aan de standaard

Dan is de opdracht voor Riwo af, tijd om met andere uitdagingen aan de slag te gaan. “We zullen op de achtergrond aanwezig blijven voor het ontwikkelen van updates. Wij hoeven dit soort machines ook niet te bouwen, maar streven ernaar om zo snel mogelijk naar een standaard te gaan. Zodat de fabrikant zelf kan bouwen.”

De elektrische bouwkraan van HSC Cranes werd in Oldenzaal ontwikkeld, Hillcon bouwde in Beilen een vergelijkbare machine om naar heimachine  met elektrische aandrijving. “Waarbij het heiwerk zelf nog wel op diesel gaat. Dat is weer een volgend vraagstuk waar we aan gaan werken, dat dat ook op een duurzamere manier kan gebeuren. Uiteindelijk gaat ook die machine naar volledige elektrisch, een mooie ontwikkeling. Al praat je hier natuurlijk over vermogens van meer dan 500kW. Dat krijg je met een accu niet zomaar opgelost.”

WILT U MEER WETEN?

Benieuwd naar welke maatoplossingen wij voor u kunnen inzetten? Wij staan u graag te woord.

Contact opnemen